google-site-verification=cQHpAOXkRDVr7Mi8QjJGng0m-0gFNrBnZ9f61NRRh3M

A legfontosabb webdizájn trendek 2018-ban

2018.02.01

Minden webfejlesztő és webdizájner érdeklődéssel tekint a következő évre. Minden webfejlesztéssel foglalkozó vállalkozás elemi érdeke, hogy naprakész legyen a legfrissebb hírekkel és piaci megoldásokkal. Valamint ismerniük kell a legújabb trendeket melyek megjelennek a piacon.


Vonalak, körök, minták és geometriai alakzatok

A geometria alakzatok egyre gyakoribb használata 2016-ban terjedt el széles körben és népszerűségük azóta is töretlen.
A kevert ábrák és minták weboldalakon történő alkalmazásával kimagasló eredményeket érhetünk el. A Flat dizájn még mindig az egyik leggyakrabban használt elrendezés, ami egyszerű formákat követel meg a dizájnerek részéről a weboldalak kialakítása során.

Világos és élénk színek

A Flat dizájn 2013-as felbukkanását és elterjedését követően, az idei évben ismét megjelentek az árnyékok a webdizájnban, és minden jel arra utal, hogy népszerűségük 2018-ban tovább fokozódik. 
Ugyanakkor a dizájnerek folyamatosan új és eredeti megjelenésekkel kísérleteznek, így most már nem egyszerűen az árnyékról van szó, hanem ezeket színekkel vegyítik és óriásira nyújtják. Ezáltal kiemelkedőbbé válnak az árnyékoló elemek, és maga a dizájn is feltűnőbbé válik.

Egyedi grafikák

Mivel minden vállalkozás más és más, ezért a számukra szükséges grafikai tervezés óriási potenciállal rendelkezik. Ezért több mint valószínű, hogy az egyedi grafikai illusztrációk egyre népszerűbbek lesznek 2018-ban.
A stock fotókat lassan, de biztosan leváltják az egyedi látásmódot tükröző grafikák. Az ilyen "kézzel" rajzolt illusztrációk sokkal jobban rögzülnek a látogatóink gondolataiban, akik általuk mélyebb benyomásokat szereznek a weboldalról és szolgáltatásainkról. Érdemes tehát ebbe az irányba mozdulni, még ha elsőre furcsának is tűnik a fotók lecserélése. Mivel az egyedi dolgok minden esetben igényességet és hitelességet tükröznek, és ezek a tulajdonságok talán a legfontosabbak a felhasználók bizalmának elnyerésében érdemes felfrissíteni weboldalunkat, ha eddig még nem tettük volna meg.

Egyedi fényképek

A fotók és a fotózás mindig is a webdizájn alapvető alkotóelemei voltak.
Ez ma sincs másként, viszont a hangsúly kezd eltolódni az egyedi, saját készítésű képek felé. Egyre több weboldal tulajdonos bérel fel egy profi fotóst, hogy a saját elképzelései szerinti saját fotókat tudja használni a weboldalán. Ezzel is növelve az egyediségét és a professzionalizmus érzetét. Azonban a fényképként használt stock fotóknak egyáltalán nem áldozott még le, viszont egy nagyobb mértékben csökken a részarányuk a weboldalakon.

Kártyák és animációk

Már 2017-re is az előretörésüket vizionáltuk. Több mint valószínű, hogy egyre több kártya alapú elrendezést, reszponzív animációkat és interakciókat láthatunk majd, elsősorban a webáruházaknál. A kártyák leegyszerűsítik az eligazodást a reszponzív oldalakon, így a felhasználóknak könnyebb lesz befogadni a termékeket és kategóriákat. Nagy valószínűséggel mozgások lesznek jellemzők a gombokra, ikonokra, üzenetekre, ezáltal sokkal jobban megragadják a felhasználók figyelmét. A gombok görgetés hatására aktiválódnak, így egyből rájuk irányul a felhasználók tekintete. A kosár gomb is változtatni fogja a színét, és egyből a rendelés oldalra viszi a felhasználót.


Elsősorban azért érdemes őket használni, mert általuk rendszerezhetők egy webshop termékinformációi, ezáltal mobilkészülékről is könnyen és átláthatóan kezelhető a termékkínálat. Ezért növelhető a mobilról történő megrendelések száma.


Formátumok

A jól ismert és régen használatban lévő formátumok helyét, mint a PNG, JPG és a GIF lassan de biztosan átveszi az SVG. Mivel az elmúlt években megszámolhatatlan képernyő formátumon keresztül interneteznek a felhasználók, elsődlegesség vált hogy a képek minőségromlás nélkül alkalmazkodjanak minden felbontáshoz. Az SVG formátum pedig ezt nyújtja, és napjainkban már elég fejlett ahhoz, hogy ne befolyásolja a böngészés sebességét.

Hangalapú keresések továbberősödése

A hangalapú keresés egyre jobban megváltoztatja az a módot, ahogyan a felhasználók az információk után kutatnak. Vonzó alternatíva lehet, a keresett szöveg manuális begépeléséhez képest. 

A Google, Apple és az Amazon hangfelismerő rendszerei egyre fejlettebbek és kifinomultabbak, ezért a közeli jövőben már nem lehet figyelmen kívül hagyni a marketingre gyakorolt hatását. Nagyon úgy tűnik, hogy 2018-ban a hangalapú keresések mennyisége át fog lépni egy kritikus tömeget ezért nem lesz figyelmen kívül hagyható.


Összefoglalás

Folyamatosan új trendek tűnnek fel a webdesign világában, néhányuk rövidéletű azonban sokuk iparági alappá válik néhány év után. Érdemes mindig naprakésznek lenni a friss hírekkel és fejlesztésekkel kapcsolatban, ezért érdemes minden esetben szakember tanácsát kérni, hogy megfelelően válasszuk ki, mi a legjobb a vállalkozásunk hosszútávú stratégiájának szempontjából és azt hogy tehetjük magunkévá.Tetszett a cikk? Ossza meg másokkal is.

Olvasson tovább, korábbi blogbejegyzéseinkért kattintson.

Érdemes minket követni közösségi oldalainkon is, hogy elsőként értesülhessen akciónkról, újdonságainkról. Facebook, Instagram.


google-site-verification=cQHpAOXkRDVr7Mi8QjJGng0m-0gFNrBnZ9f61NRRh3M