google-site-verification=cQHpAOXkRDVr7Mi8QjJGng0m-0gFNrBnZ9f61NRRh3M

EGYRE KEVESEBB A FANTOMCÉG MAGYARORSZÁGON: sorra adják be a kulcsot

2019.01.13

Jelentősen megcsappant a székhelyszolgáltatást igénybe vevő cégek száma - írja a Világ gazdaság

Több mint 12 ezer olyan társas vállalkozást tartanak nyilván Magyarországon, amelynek székhelyét székhelyszolgáltatóknál jegyeztek be - közölte a NAV sajtóosztálya a Pénzcentrum kérésére.

Ez az összes működő társas vállalkozás mintegy 2 százaléka. Az e szolgáltatást nyújtó cégek tevékenysége főként az, hogy átveszik és a megadott címre továbbítják az adózóknak érkezett küldeményeket. Tájékoztatásuk szerint a közép-magyarországi régióban a legjellemzőbb, ezen belül is Budapesten. 2017-ben 10430 adózó jelezte az adóhatóságnál, hogy székhelyszolgáltatást vesz igénybe, tavaly csak 2402 cég. A csökkenés okára a NAV nem tért ki.

A lap szerint a változáshoz köze lehet annak, hogy a vonatkozó szabályozás 2018 nyarának közepétől hatályos főszabálya szerint adott társaság csak a saját tulajdonú ingatlanát használhatja székhelyszolgáltatásra. Mivel pedig a legtöbb ilyen szolgáltató bérelte az irodáit, a változás miatt többen felszámolhatták tevékenységüket. Egy másik magyarázat lehet a jelenségre, hogy 2017-ben minden vállalkozásnak be kellett jelenteni, ha székhelyszolgáltatást vett igénybe, azoknak is, amelyek ez alól korábban mentesültek.

A "felszámolás, végelszámolás vagy megszűnés alatt álló, 100 millió forintnál nagyobb folyószámla-hátralékkal rendelkező adózók 3,2%-át" regisztrálták székhelyszolgáltató címén.

A közterhetek nagy tételben nem befizető cégek ezres feketelistáján kb. 30 cég bújik meg székhelyszolgáltatóknál.

A NAV bejelentette, hogy fokozott figyelmet fordítanak a székhelyszolgáltatókhoz bejegyzett adózók vizsgálatára. Az ellenőrzések tapasztalatai szerint a székhelyszolgáltatókhoz bejelentkezett adózókkal való kapcsolatfelvétel zömében sikertelen.


Tetszett a cikk? Ossza meg másokkal is.

Olvasson tovább, korábbi blogbejegyzéseinkért kattintson.

Érdemes minket követni közösségi oldalainkon is, hogy elsőként értesülhessen akciónkról, újdonságainkról. Facebook, Instagram.


google-site-verification=cQHpAOXkRDVr7Mi8QjJGng0m-0gFNrBnZ9f61NRRh3M