google-site-verification=cQHpAOXkRDVr7Mi8QjJGng0m-0gFNrBnZ9f61NRRh3M

A KÖZÖSSÉGI OLDALAK VESZÉLYEI

2019.09.23

A közösségi oldalak kiváló lehetőséget biztosítanak az ismerőseinkkel való kapcsolattartásra, a velünk kapcsolatos információk, események, élmények barátainkkal, családtagjainkkal történő megosztására. Segítségükkel a kommunikáció könnyebbé vált, a megszokott személyes információk mennyisége ugrásszerűen megnőtt. A közösségi oldalak az előnyök mellett ugyanakkor kockázatot is jelentenek a felhasználóknak.

SZEMÉLYES ADATOK MEGOSZTÁSA

A közösségi oldalak lehetőséget biztosítanak a személyes adataink megadására, amelyek nem megfelelő biztonsági beállítások esetén mások, akár idegenek számára is láthatóak lesznek.
Mindig mérlegeljünk, hogy milyen személyes adatot adunk meg és azt is, hogy azt ki láthatja. 
A személyes adatok - mint a születési hely vagy idő, lakcím, családi kapcsolatok - visszaélésre adnak lehetőséget, így ezek láthatóságát érdemes korlátozni.

BEJEGYZÉSEK MEGOSZTÁSA

Egy bejegyzés, fénykép szintén tartalmazhat olyan információkat, ami visszaéléshez vagy zaklatáshoz vezethet. Gondoljuk végig, hogy valóban szerencsés-e az adott bejegyzést, fényképet megosztani, illetve azt, hogy kivel osztjuk meg. 
Több közösségi oldalon lehetőség van arra, hogy egy bejegyzést csak az ismerőseink egy részével (pl. közeli családtagokkal) osszunk meg. 
Mindig tartsuk szem előtt, hogy a feltöltött információ, fénykép, kép interneten történő terjedését nem tudjuk kontrollálni, így az eljuthat idegenekhez is!

FELHASZNÁLÓI FIÓKUNK BIZTONSÁGA

Ha illetéktelen személynek módjában áll belépni a fiókunkba, a közösségi oldalban használt profilunkba minden általunk feltöltött információ, fénykép elérhető lesz számára, még akkor is, ha azt csupán személyes üzenetben egy embernek osztottuk meg. Az így megszerzett információkkal visszaélhetnek, nagy nyilvánosság részére közzétehetik vagy akár zsarolhatják is vele az áldozatot.
Az illetéktelen hozzáférés megelőzése érdekében válasszunk megfelelő jelszót, amely nem kapcsolódik a személyünkhöz. A különböző oldalak többféle lehetőséget biztosítanak a felhasználói fiókok védelmére. Ismerjük meg ezeket, válasszuk ki a nekünk megfelelőt.
A nem kizárólag általunk használt számítógépen (iskolában, munkahelyen, ismerősnél, nyilvános helyen) mindig jelentkezzünk ki a felhasználói fiókból, soha ne engedélyezzük, hogy elmentse az adatainkat és töröljük az előzményeket. A böngésző bezárása nem elegendő, mivel az oldal újbóli megnyitása esetén automatikusan belép az utoljára használt felhasználói fiókba. Az ilyen számítógépeken a felhasználói nevünket és jelszavunkat se jegyeztessük meg a böngészővel.

ZAKLATÁS

A közösségi oldalak könnyen válthatnak az online zaklatás színtereivé. A zaklatás megvalósulhat bántó, fenyegető, gúnyoldó személyes üzenetek vagy csoportban írt hozzászólások formájában. Az ilyen bejegyzéseket jelenteni lehet az oldal üzemeltetőjének. Javasoljuk, hogy ilyen esetben készítsen a zaklatóüzenetekről képernyőmentést (PC: PrtScn, Okostelefon: képernyő fotó), szakítson meg minden kapcsolatot a zaklatóval, tiltsa le, hogy ne tudjon önnel kapcsolatba lépni. Ha zaklatást folytatja (esetleg más felhasználói fiókkal vagy más csatornán), forduljon a rendőrséghez.

CSALÁSOK

A közösségi oldalak lehetővé teszik, hogy idegenek is kapcsolatba lépjenek velünk. A rólunk közzétett információk alapján könnyen csalók céltáblájává válhatunk. Tipikus elkövetési forma, hogy nagyon kedvező üzleti lehetőséget kínálnak (minimális befektetéssel lehet szert tenni jelentős haszonra), vagy külföldi, jól fizető munkát ajánlanak némi közvetítői díjért cserébe. 
A csalások másik jellemző formája az online nyereményjátékokkal kapcsolatos. A csalók azzal keresik meg a kiszemelt áldozatot, hogy valamilyen nyereményjátékon nyert, de a nyeremény kézhezvételéhez szükség van arra, hogy a nyertes egy telefonkártya egyenlegét feltöltse vagy egy üzenetet küldjön el egy telefonszámra. 
Manapság felmerült egy harmadik változat is, miszerint csalók hasonló email címet, domaint, céglogót készítenek, mint mondjuk egy adott bank, posta, biztosító cég vagy futárszolgálat, emailben megkeresik, hogy adategyeztetés céljából küldje el a személyes adatait (név, születési hely és idő, lakcím, bankkártya adatok + hátsó kód)... ezek az intézmények és szervezetek soha nem kérik az adategyeztetést online formában.

Óvakodjunk az ilyen ajánlatoktól és megkeresésektől, mert ezek jellemzően csalóktól érkeznek.

Amennyiben online zaklatás vagy csalás áldozatává válik, forduljon a rendőrséghez!


Tetszett a cikk? Ossza meg másokkal is.

Olvasson tovább, korábbi blogbejegyzéseinkért kattintson.

Érdemes minket követni közösségi oldalainkon is, hogy elsőként értesülhessen akciónkról, újdonságainkról. Facebook, Instagram.


google-site-verification=cQHpAOXkRDVr7Mi8QjJGng0m-0gFNrBnZ9f61NRRh3M