A közösségi média csoportjai

2018.12.01

A BLOG

A felhasználó véleményeinek publikálására szolgáló alkalmazás. Az írott szöveghez gyakran videóbejegyzések is társulnak, ebben az esetben videóblogról vagy podcastról beszélhetünk. Ide tartozik pádlául a blog.hu, a blogger, a blogspot, vagy az olyan mikroplatformok, mint a Twitter.

A KÖZÖSSÉGI HÁLÓZAT

Saját profil létrehozását lehetővé tevő alkalmazás, amely szövegek, fotók, videók megosztására szolgál, és lehetőséget teremt az azonos érdeklődésű felhasználók csoportba tömörülésére. Ilyen például a Facebook, a MySpace, a LinkedIn vagy a magyar fejlesztésű iWiW.

A TARTALOMALAPÚ KÖZÖSSÉG

Olyan felületek, amelyek lehetővé teszik azonos érdeklődésű felhasználók számára, hogy közös tartalmakat hozzanak létre, egymás bejegyzéseit, feltöltéseit javítsák, kiegészítések és módosítsák. Ide tartoznak a videó- (YouTube, Vimeo), a fotó- (Flickr, Indafotó, Picasa), zene- (Spotify, Last.fm), és a linkmegosztó szolgáltatások (Social Bookmarking, Diigo,goo.gl), valamint az ún. nyilvánosan szerkesztett enciklopédiák (wikik) és online irodai alkalmazások (Google Calendar, Google Docs).

A FÓRUM ÉS AZ ÜZENŐFAL

Ötletek és információk megosztását lehetővé tevő alkalmazások, melyek köré azonos érdeklődésű felhasználók csoportosulnak, (epinions.com, www.personaldemocracy.com, python.org).

A TARTALOMAGGREGÁTOR

Ilyenek az RSS és a hozzá kapcsolódó szolgáltatásokat nyújtó alkalmazások. Idesorolható például a tartalmat szűrő IFTTT, a Kimono Labs, a Zapier, a dlvr.it vagy a Hírfigyelő.


google-site-verification=cQHpAOXkRDVr7Mi8QjJGng0m-0gFNrBnZ9f61NRRh3M