A blog

2019.01.11

1999-ben a blog (Scott, 2010) az angol webes napló, azaz "web log" rövidítéseként került a köztudatba, Jorn Barger fogalomalkotásának, valamint Peter Merholz rövidítésének ("we blog") köszönhetően.

A blogok tartalmi és formai megkötéssel nem rendelkeznek, azt általában a blogtulajdonos határozza meg. A blogok jellemzően nyilvános megjelenésük okán bármely internetfelhasználó által elérhetőek.

A blogolás kezdetben ne volt több, mint a naplóírás egy változata, de rövid idő alatt kiderült, hogy ennél jóval többet is ki lehet hozni belőle.


A világ első bloggere egyébként Justin Hall, amerikai szabadúszó újságíró volt - legalábbis az ő állítása szerint. Mindenesetre nem jelentkezett más, hogy Justin előtt már írt volna blogokat, így 1994-ben az egyetemen írt blogbejegyzését tekinthetjük az elsőnek.

1999-ben még csak 23 blog létezett. Ma már több mint 1,5 milliárd van. Ezek közül a WordPress.com egyedül több mint 60 milliót tart számon. Minden másodpercben két új blog jön létre. Jelenleg mintegy 31 millió blogger él az USA-ban, és a bloggerek 27%-ának ez a főállása.

A BLOGOK TÍPUSAI:

A blogok eszközeik, formátumuk szerint az alábbi típusokban sorolhatók:
A podcastben a blog szerzője egy-egy személyes jellegű hangállományt tesz közzé.
A fotóblog képek és rövid ismertetők közlését teszi lehetővé.
A videóblog (röviden vlog) a podcasthez hasonló, de videofelvételekkel operáló blog, valamint a 
mikroblog, mely egy rendkívül rövid, egyszerű tartalmak kezelését lehetővé tevő blog.

google-site-verification=cQHpAOXkRDVr7Mi8QjJGng0m-0gFNrBnZ9f61NRRh3M